Cover

Mobiel uitwijkdatacenter voor zorgorganisatie LENTIS draait vlekkeloos

VLEKKELOOS
“Het mobiele datacenter draait vlekkeloos. Je merkt eigenlijk niet dat het er is.” Met die woorden reageert manager Automatisering Eppe Wolfis van zorgorganisatie Lentis op de vraag hoe het ‘ENGIE Mobile Data Center – powered by Legrand’ bevalt nu het ruim een jaar draait. Het gaat om het uitwijkdatacenter dat Lentis opgeleverd kreeg in Zuidlaren. Een container, oneerbiedig gezegd, met daarin een volwaardig datacenter dat synchroon draait met het bestaande. Dit op nog geen tweehonderd meter afstand van dat bestaande datacenter.

DE OPLOSSING: EEN CONTAINER
Wolfis ging op zoek naar een concept om zijn idee te verwezenlijken. Hij kwam uit bij een school in Groningen waar na een brand een compleet nieuw mobiel datacenter was gerealiseerd. Op het dak van de noodschool, in een container welteverstaan. ‘De oplossing!’, dacht Wolfis. En hij spoorde de leverancier van het mobiele datacenter op. Dat bleek ENGIE te zijn. Al snel bleek volgens Wolfis dat ENGIE veel kennis en ervaring heeft op het vlak van datacenters, onder andere met een compleet programma mobiele datacenters – in samenwerking met Legrand Data Center Solutions. Dus behoorde ENGIE tot de twee partijen waarmee Lentis in gesprek ging.

BEPALENDE FACTOREN
Onder meer de conceptmatige oplossing, het gunstige onderhoudsscenario voor een termijn van vijf jaar in combinatie met de aanschafprijs én de aandacht voor ‘Green IT’, gaf volgens de manager Automatisering de doorslag in het voordeel van het EMDC. Met ‘Green IT’ doelt Wolfis bijvoorbeeld op de oplossing voor het koelen van het EMDC. In plaats van het gebruik van airco’s wordt hierbij gebruikgemaakt van de koelcapaciteit van de buitenlucht. “Tweehonderd dagen van het jaar is de temperatuur buiten lager dan die je nodig hebt in een datacenter. Dat levert dus een behoorlijke besparing op qua energie”, legt hij uit. “Daarbij zorgt de modulaire koelingsoplossing voor optimale beschikbaarheid en schaalbaarheid. De koeloplossing is zodanig schaalbaar dat wanneer IT extra capaciteit plaatst, het koelvermogen automatisch opgeschakeld wordt. Zo is er nooit sprake van onnodige inzet van koelcapaciteit. Ook een besparing dus.”

EEN VOLMONDIG ‘JA’
“Zou je me vragen of ik het EMDC zou aanraden, dan zou mijn antwoord zonder twijfel ‘ja’ zijn”, vervolgt Wolfis. “In het geval van een IT-uitwijk heb je één kans om het goed te doen. En in deze mobiele oplossing hebben we – wanneer er zich een calamiteit zou voordoen – het volste vertrouwen. Zo hebben we de verplaatsing van de container van 8 bij 3 meter al verschillende keren samen geoefend. In vier uur staat hij in Groningen.” Alles klopt tot in detail, vat de manager Automatisering samen. “En dat wekt het benodigde vertrouwen. Je gaat in het geval van een IT-uitwijkoplossing immers niet over één nacht ijs. De continuïteit van je organisatie staat of valt ermee. In ons geval zijn vijftig locaties gekoppeld aan het EMDC. En dan hebben we nog behoorlijk wat capaciteit over. De container is nu voor de helft gevuld. De oplossing is dus schaalbaar. We zijn hiermee klaar voor de toekomst.”