undefined

KLANT: Ministerie van Defensie
LAND: België


”Wij schroeven onze cybersecurity op”

In een wereld vol twijfel, conflict en spanningen is het niet verwonderlijk dat onze leiders maximale voorzorgsmaatregelen willen nemen om te zorgen dat we allemaal goed beschermd worden. Hun belangrijkste zorg is momenteel cybersecurity. Legrand Data Center Solutions draagt hieraan bij met zijn expertise.

Deze producten past het ministerie toe!

ONTDEK HET COMPLETE VERHAAL:


Wie het Belgisch leger in het verleden “de grote zwijger” heeft genoemd, moet zijn standpunt misschien maar eens gaan herzien. Het is misschien een gevoelig onderwerp, maar het hoofdkwartier van het Ministerie van Defensie heeft wel degelijk iets te zeggen als het gaat over toekomstige datacenters en cybersecuritytools. We spraken met Philippe Renard, een ervaren ingenieur bij het Competentiecentrum Infrastructuur van het Belgisch Ministerie van Defensie, die ook verantwoordelijk is voor “speciale technieken”.

Conform de regelgeving moet de Belgische overheid diverse gelden, materiële middelen en mensen vrijmaken voor cybersecurity. De federale autoriteiten – met bewezen competentie op dit gebied – besloten om dit te gaan opschroeven, in plaats van passief af te wachten. Vooral het Ministerie van Defensie is hier actief bij betrokken. Daarom heeft de afdeling Intradefensie, die ook verantwoordelijk is voor security, een meerjarig infrastructuurprogramma ontwikkeld. Het nieuwe datacenterproject is hier een belangrijke mijlpaal in. Dit is toevertrouwd aan de afdeling die onder leiding staat van Philippe Renard. Hij werd in december 2019 verantwoordelijk voor het project.

AANPASSEN EN INNOVEREN https://www.minkels.com/images/X9UFi/A01A7298.jpg

“De locatie van de racks (in totaal tien racks van 8 kW) vormde in het begin een grote beperking”, vertelt Renard. “We moesten ze installeren in een ruimte van ongeveer 30 m² op de begane grond van een bestaand gebouw dat daar niet echt geschikt voor was. De bestaande stroomvoorzieningen moesten worden opgeschroefd, maar nog belangrijker: er waren bouwkundige werkzaamheden nodig om het gewicht van de hardware te kunnen verdelen over de bestaande vloer. Daar kwam ook nog bij dat de racks waren voorzien van een geïntegreerde UPS. Dat was dus geen sinecure ...”

“We besloten om twee rijen gewichtsverdelende panelen van HDPE (hogedichtheidpolyetheen) te installeren en om de serverracks midden op die panelen te plaatsen. Door omstandigheden kwamen deze uiteindelijk vrij ver van elkaar af te staan. Een vrij ongebruikelijke configuratie, op z'n zachtst gezegd. ”

Renard vervolgt: “We moesten dus een containment oplossing zien te vinden dat aanpasbaar was op deze specifieke configuratie én modulair was. We hebben wat onderzoek gedaan en al snel bleek dat er maar heel weinig potentiële leveranciers waren die überhaupt aan die criteria konden voldoen! Één daarvan was Legrand, een gerenommeerde naam die we al heel lang kenden. We namen contact op met Thiery Mossay, de Key Account Manager van Legrand België, om het project door te spreken.

“In de eerste gesprekken tussen ons en Legrand Data Center Solutions werd er vooral heel goed geluisterd. We konden onze eisen vrij gedetailleerd toelichten en gingen vervolgens in gesprek over de verschillende manieren om daaraan te voldoen. Beide partijen konden hun eigen ervaringen op tafel leggen, op een open en constructieve manier. Pas later gingen we kijken naar de daadwerkelijke producten. En toen: bingo! Legrand had recent Modulan aangekocht, een Duitse fabrikant van racks & containments die gespecialiseerd was in maatwerksystemen. Thierry Mossay deed ons in juli 2019 een voorstel, diende de week daarna de inschrijving in ... en Modulan kreeg het contract. Toen waren we klaar om door te gaan naar de volgende fase.”

https://www.minkels.com/images/Vf9Yx/A01A7303CS.jpgOP DE MILLIMETER NAUWKEURIG

In de weken daarna werd er veel aandacht besteed aan het opzetten van het installatieproject. De aluminiumprofielen van Modulan zijn heel veelzijdig dankzij de zeer nauwkeurige afmetingen. “Er kwam een ingenieur van Modulans hoofdkantoor in Hessen, Duitsland, langs om tot op de millimeter nauwkeurige metingen uit te voeren, en vervolgens werd er een 3D-model gemaakt van de hele installatie”, aldus Renard.

“We gingen hierbij uit van een ventilatiesysteem met ‘hot aisle containment’ technologie. Een keuze van de eigen IT-afdeling van Defensie. Niet alleen omdat de CRAC-eenheden relatief ver weg stonden, maar ook omdat we energie-efficiënter wilden zijn en wilden zorgen voor een gelijkmatige temperatuur aan de boven- en onderkant van de racks.”

“Medio maart 2020 zijn het Modulan-team en de beheerder van de HVAC-installatie langs geweest om de profielen toe te voegen aan de bestaande racks, servers, CRAC's en andere apparatuur. De configuratie werd vervolgens op locatie afgesteld en in september was de nieuwe serverruimte operationeel.”

MENSELIJKE AANPAK

De feedback vanuit de organisatie laat zien dat Defensie met Legrand de juiste keuze heeft gemaakt. Voor Renard is dat geen verrassing. “Legrand had al een goede reputatie en de modulaire producten zijn van hoge kwaliteit. Daarnaast heb ik echt veel waardering voor hun responsiviteit, hun luisterend vermogen en hun klantgerichte aanpak. In elke fase van het project. Ik heb er echt niets op aan te merken!”